ibiza-stad-hotels-bezienswaardigheden-wat-doen

 

De geschiedenis van Ibiza loopt al eeuwen terug. Tot het jaar 654 voor Christus is er wat bekend over de geschiedenis. In dat jaar hebben de Feniciërs de huidige hoofstad Eivissa gesticht, toen nog Ibossim genoemd. Herleidend naar de Egyptische god Bes. Ook de huidige namen Ibiza en Eivessa zijn nog afgeleid van deze god Ibossim.

Het rijk van de Feniciërs werd overgenomen door de Carthagers tijdens de Assyrische invasie. Na deze overname werd Ibiza een belangrijke handelspost in de Middellandse zee. Er werd met name zout, wol en vissaus verhandeld. Voor de zoutwinning werden in die tijd ook de Salinas (zoutvelden) aangelegd. Meer informatie over de Salinas vind je via: natuur op Ibiza.

De Carthagers raakten echter in oorlog met de Romeinen. Tijdens deze oorlog werden grote verliezen geleden waarna Ibiza werd opgegeven. Dit zorgde er voor dat er niet nog meer werd vernietigd op het eiland.  Nu het eiland deel werd van het Romeinse rijk, ontstond ook een andere kijk op het eiland.
De Romeinen vonden het belang van Ibiza als handelspost namelijk minder van belang waardoor de handel instortte. Wel bleef de zoutwinning belangrijk. Het zout kon er namelijk voor zorgen dat het eten van de Romeinen langer goed bleef.

Na de Romeinen kwam het eiland in handen van de Arabische Moren. In het jaar 1235 werd Ibiza weer veroverd door de koning Jacobus van Aragon. Ibiza werd hiermee onafhankelijk. Onder zijn bewind werd Ibiza in 1479 toch onderdeel van zowel het Koninkrijk Spanje als van de Balaeren.
In deze periode werden zowel Ibiza als Formentera geregeld bezocht door piraten. Dit heeft voor veel schade gezorgd. Hierdoor ontstond het idee om een burgerwacht in te stellen om het eiland te kunnen beschermen.

wat-doen-zien-ibiza-stad-bezienswaardigheden-haven

 

Welke geschiedenis is nog zichtbaar?

De overblijfselen van de rijke geschiedenis is vooral in Ibiza stad nog goed te zien. Met name aan de oude stadsmuren die het oude gedeelte van de stad moesten beschermen. Deze muren zijn in 1554 gebouwd bovenop de oude Arabische stadswallen. Ook het gemeentehuis van het oude gedeelte van Ibiza stad (D Alt Villa) is een mooi overblijfsel uit de geschiedenis. De uitkijktoren zorgde voor het eerder opmerken van naderende piraten.

Meer geschiedenis is nog te vinden in:

• het Archeologisch Museum aan het Cathedral square in het oude gedeelte van Ibiza stad. Je vindt je informatie en diverse terug gevonden Punische kunstvoorwerpen

• het Etnische Museum in Santa Eulàlia. Hier kunnen ook diverse historische voorwerpen worden bekeken

• de kerk van Jesús is een bezoekje waard dankzij de schilderkunst uit de oude Valenciaanse School

• het historisch museum bij de 13e-eeuwse kathedraal  in Ibiza stad

• het museum voor Moderne Kunst

• de vele windmolens die her en der nog op het eiland staan. In 1880 is gestart met de bouw van de windmolens voor het verpompen van water en vermalen van koren. Een deel van de molens behoort tot het Cultureel Werelderfgoed van de Unesco.

natuur-ibiza-bezienswaardigheden-wandelen-informatie

 

Geschiedenis van het toerisme op Ibiza

Na de vele piraten was de rust echter nog niet terug gekeerd op het eiland. Vanaf de jaren 60 wordt het eiland namelijk steeds meer bezocht door toeristen. Met name de invasie van hippies is kenmerkend voor het eiland. Het eiland was zo populair doordat het een soort vrij stukje land van Spanje was. Ver weg van het bewind van dictator Franco. Naast de hippies voelden ook vele schrijvers en kunstenaars zich thuis op het eiland met de vrije cultuur.

In de jaren tachtig namen de hoeveelheid hippies wat af door de opkomst van de vele danceclubs. De dancemuziek zorgde voor een nieuwe doelgroep die massaal op vakantie kwam. Daarnaast zijn ook gaymannen goed vertegenwoordigd dankzij de vrije en verdraagzame instelling van de bewoners.

Naast de “gewone” toeristen komen er ook al jaren vele bekende namen naar Ibiza. Zo kwamen vroeger artiesten als de Rolling Stones, Pink Floyd, politici en andere bekende mensen hier van een vakantie genieten. Dit is tegenwoordig nog niet veranderd. Uiteraard komen er diverse bekende dj’s draaien in de grote uitgaansgelegenheden. Maar ook andere bekende nationale en internationale sterren komen naar het eiland om te genieten van de mix van sfeer, strand en natuur.

ibiza-stad-geschiedenis-bezienswaardigheden-vakantie

 

Geschiedenis informatie tijdens een fietstour

Tijdens een fietstour kan je op een originele manier uitleg krijgen over de geschiedenis van Ibiza stad en het eiland. De Nederlands sprekende gids zal je allerlei informatie kunnen geven over de bezienswaardigheden en historie. Een leuke en leerzame activiteit tijdens je vakantie. Je kunt de mogelijkheden van een rondleiding per fiets bekijken via de onderstaande fotoknop.

 

Baja Bikes banner algemeen 250x250

© 2024 Ibiza Ontdekker.nl